vrijdag 30 september 2011

De woningmarkt: “Verkoper of koper aan zet?”

Op 1 oktober openen alle woningverkopers die deelnemen aan de landelijke Open Huizen Dag hun deuren voor alle geïnteresseerden. De opkomst op deze dag zegt iets over de potentie van de markt en de verhuisbehoefte. Er zijn voldoende redenen voor kopers om tot aankoop over te gaan, dus een hoge opkomst zou heel goed kunnen.

Op dit moment lopen er nog 2 tijdelijke maatregelen welke voor koper en verkoper interessant zijn, namelijk de verhoogde NHG grens (rentekorting bij financiering tot euro 350.000,-) en de verlaagde overdrachtsbelasting (2% in plaats van 6%). De komende periode zal blijken in hoeverre kopers en verkopers hierop in gaan spelen.

Vanuit de verkoper geredeneerd is het zaak om - gedurende de periode dat deze maatregelen nog lopen - het huis te verkopen en de vraagprijs dusdanig af te stemmen dat er voldoende kijkers komen.

Als het de komende periode met de verhoogde NHG grens en de verlaagde overdrachtsbelasting niet lukt, gaat het dan straks wel lukken? In veel gevallen ligt de oplossing toch in de vraagprijzen. Als de afgelopen periode rustig is geweest met kijkers en er zich geen kandidaat kopers hebben gemeld bij het betreffende huis dan is (drastisch) in prijs verlagen vaak noodzaak. Voor woningen waar veel aan moet gebeuren, is het voor kopers heel moeilijk een hypotheek te krijgen. Deze huizen zullen in veel gevallen opgeknapt moeten worden om het huis te kunnen verkopen.

Het belang voor kopers om de komende periode een woning te kopen wordt onderbelicht. Als ik als makelaar dat belang ga onderstrepen dan krijgt het al snel een gekleurd tintje maar dat neem ik dan maar op de koop toe.

Uiteindelijk zijn de tijdelijke maatregelen - die straks mogelijk gaan vervallen - ook voordelen voor de kopers. Het is zeer waarschijnlijk dat de NHG grens per 1 januari weer verlaagd wordt van euro 350.000,- naar 265.000,-. Voor kopers in dat segment is er straks dus geen rentekorting meer. Daarnaast neemt de koper bij het uitstellen van de koopbeslissing een groot risico ten aanzien van de overdrachtsbelasting. Vooralsnog is dit een tijdelijke maatregel tot 1 juli 2012.

Willen zowel koper als verkoper van de verlaging van de overdrachtsbelasting kunnen profiteren bij de aanschaf van hun nieuwe huis, dan moeten zij snel in actie komen. De verkoper van een woning zal met de verkoopprijs rekening houden of hijzelf ook nog in aanmerking komt voor de lage overdrachtsbelasting, in de beschikbare tijd die hij nog heeft om zelf een nieuwe woning te vinden.

Wat houdt de koper tegen om voor zekerheid te gaan en van beide regelingen te profiteren? Het kan zijn dat de koper speculeert op het dalen van de huizenprijzen. Op zich valt hier iets voor te zeggen. Wat echter daarin meegenomen moet worden is dat de financierbaarheid van de woningen lastiger gaat worden in de toekomst. Op dit moment is de gedragscode van de banken dat er tot maximaal 106% van de waarde van de woning gefinancierd kan worden. Dat betekent dat kopers aanzienlijk minder ruimte hebben om extra geld te lenen voor verbouwingen en aanpassingen. De verwachting is dat de leencapaciteit de komende jaren alleen maar minder gaat worden. Het zou heel goed kunnen dat de banken straks tot 100% gaan financieren en dat koper alle bijkomende kosten plus mogelijke verbouwingen aan eigen middelen moet inbrengen.

De koper moet zich dus afvragen of het speculeren op dalende woningprijzen afweegt tegen het feit dat de financierbaarheid afneemt. Want de keuze wordt bij een afnemende financierbaarheid beperkt én de koper kan nu nog profiteren van de lage overdrachtsbelasting en de rentekorting op de hypotheek. De rentekorting geldt immers gedurende de hele looptijd bij een hypotheek die onder de tijdelijke verhoogde NHG-norm is afgesloten.
Maikel Venneker, directeur makelaardij Hoekstra & van Eck groep

Hendriks en Hoekstra & van Eck werken als één organisatie. Was Hendriks al een gevestigde naam, door de samenwerking met de Hoekstra & van Eck Groep is één van de grootste NVM woningmakelaars in het land ontstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten