maandag 12 december 2011

Wil ik mijn woning Te Koop zetten of Verkopen?

De huizenmarkt is nog steeds een veelbesproken onderwerp en dat zal de komende periode ongetwijfeld zo blijven. Door alle negatieve berichten wordt het plezier om een woning te kopen je eigenlijk ook een beetje ontnomen. Toch zijn de kansen voor kopers op dit moment enorm en blijven er voldoende mogelijkheden voor verkopers om de woning wel te verkopen mits er een juiste en vooral realistische strategie wordt gekozen.

Het verkopen van een woning is een veel dynamischer proces geworden dan enkele jaren terug. Wilde een opdrachtgever voorheen een iets hogere vraagprijs hanteren dan reeel was dan kwam dat uiteindelijk toch wel goed. Of de huizenprijzen stegen zo snel dat tegen de tijd je er echt vanaf wilde de prijzen dusdanig waren gestegen dat de woning alsnog verkocht werd of een kleine vraagprijs correctie (woning even aan- en afmelden op Funda zodat het leek alsof hij nieuw op de markt was) en de woning werd alsnog verkocht. In die periode was het niet de kunst de woning te verkopen maar de hoogste prijs te realiseren.

De tijden zijn zoals iedereen weet veranderd en daarom vraagt het verkoopproces meer dynamiek. Nog niet eerder hebben de spelers op de woningmarkt te maken gehad met tijdelijke maatregelen die zo'n grote invloed hebben op de aanschafprijs en woonlasten als de verlaging van de overdrachtsbelasting en de tijdelijke verhoging van de NHG grens. Voor zowel koper als verkoper is het van belang hier tijdig op in te spelen. Zijn er te lang geen kijkers geweest dan moet er actie ondernomen worden. Dan praat ik niet over termijn van enkele maanden, nee hooguit een maand en weer evalueren en waar nodig actie ondernemen.

"Heeft een prijsverlaging wel zin als er toch niemand komt?", is een veelgestelde vraag. Het antwoord daarop is denk ik een ander antwoord dan enkele jaren terug. In de "goede tijd" was ik ook van mening dat een prijsverlaging wel eens negatieve reclame voor de woning zou kunnen zijn. De markt was immers prima maar evengoed werd de betreffende woning niet verkocht "dus er zal wel iets mis zijn met die woning" was een veel voorkomende redenering bij een prijsverlaging. Hoe anders ligt dat nu....

De kopers willen in deze markt bloed zien bij woningen die lang te koop staan of een nieuwe woning kopen die scherp geprijsd is. Ze willen zien dat de woning drastisch in prijs is verlaagd, liefst meerdere keren.... Ze willen het gevoel hebben dat ze een woning scherp kunnen aankopen. Een woning kopen die al langere tijd te koop staat (> 1 jaar) en nog niet in prijs is verlaagd, wordt door koper gezien als "te duur" en niet serieus genomen. De vraagprijs is immers vastgesteld in een andere markt is de redenatie.

Bij nieuw aanbod zal dat anders liggen mits scherp (lees: reeel) geprijsd. Nieuw aanbod wordt toch altijd nog iets aandachtiger bekeken omdat het een gevoel geeft nog iets unieks te kopen. Mocht de recent in de verkoop gekomen woning evengoed niet snel verkocht worden, neem dan snel maatregelen (prijsverlaging, styling, uitgebreidere presentatie) zodat koper kan zien dat er een grote behoefte is om te verkopen. De woningen waarbij de houding van verkoper (vraagprijsontwikkeling) door koper als passief wordt geïnterpreteerd worden niet bekeken en worden niet interessant gevonden.

Woningverkopers die moeite hebben met het idee dat kopers het gevoel willen hebben dat er iets te halen valt en daardoor niet meegaan in deze dynamische markt gokken op een uitschieter. Zo heeft elke verkoper zijn eigen redenen om voor een bepaalde strategie te kiezen en is het onze taak om in overleg met u de juiste strategie te bepalen waarbij verkoper openstaat voor een eerlijk advies. Daarbij heeft de verkoper het minste belang bij iemand die langskomt en alleen maar vertelt wat diegene wil horen om de woning in de verkoop te krijgen.

Alle betrokkenen op de woningmarkt wil ik langs deze weg hele fijne feestdagen wensen en vooral veel wijsheid bij het nemen van de juiste beslissingen.

p.s. samen met mijn collega's  Ruud Bakker, Jelle de Graas en nog 14 andere collega's zijn we definitief ingeloot voor de Alp d'huZes en gaan we 6 en 7 juni een maximaal aantal keer de Alp D'huez beklimmen op de fiets. Volgende Blog daar weer meer over. Ik weet nu al dat elke ongezonde actie in december me duurder komt te staan dan alle andere jaren.

Met vriendelijke groet,

Maikel Venneker, directeur makelaardij Hoekstra & van Eck
@maikelvenneker

Hendriks en Hoekstra & van Eck werken als één organisatie. Was Hendriks al een gevestigde naam, door de samenwerking met de Hoekstra & van Eck Groep is één van de grootste NVM woningmakelaars in het land ontstaan.

1 opmerking: