vrijdag 1 juli 2011

Hendriks Makelaardij trekt alle verloven in

Hulde aan het kabinet! Wij zijn van mening dat de huizenmarkt weer op gang gaat komen nu het kabinet de overdrachtsbelasting gaat verlagen van zes naar twee procent. Deze ‘verhuisboete’ leverde de overheid jaarlijks 3,5 miljard euro op. Maar wat deze afschrikwekkende maatregel de overheid heeft gekost, blijft onduidelijk. Daar hoor je niemand over.

Het verlagen van de overdrachtsbelasting gaat de overheid bovendien geld opleveren, omdat:
  • De overdrachtsbelasting geheel wordt gefinancierd door de woningkoper en de rente over deze belasting over een periode van dertig jaar wordt afgetrokken.
  • Het Centraal Plan Bureau heeft berekend dat per procentdaling van deze belasting, het aantal woningverkopen met 10.000 zal toenemen. Deze genomen maatregel betekent dus 40.000 extra verkopen.
  • Een woningkoper in hetzelfde jaar zeven keer meer uitgeeft dan normaal. Dit extra geld vloeit de economie in via woninginrichters, verhuisbedrijven, keukenleveranciers en andere bedrijven.
De inschatting van 40.000 extra woningverkopen, is goed te verdedigen. Want woningen zullen beter te financieren zijn en dat maakt het aantrekkelijker voor mensen om een woning te kopen. Tot 2008 werd de overdrachtsbelasting nog goedgemaakt door prijsstijgingen, maar dat is nu niet meer het geval. Als woningbezitters binnen een paar jaar gingen verkopen, bleven ze achter met een restschuld dankzij deze verfoeide belasting. Onze ervaring is dat dit mensen afschrikte en dat zij daarom liever gingen huren.

De afgelopen weken merkten wij dat woningkopers de discussie over de overdrachtsbelasting afwachten. Veel mensen hebben hun beslissing om een woning te kopen uitgesteld. Maar nu er duidelijkheid is, verwachten wij dat veel zaken in een stroomversnelling gaan komen. Bij Hendriks Makelaardij staan wij in ieder geval op scherp. Voor de zekerheid hebben wij alle verloven ingetrokken.

Eric Bond Algemeen Directeur Hendriks Makelaardij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten